KÖNNYEINK

Sírni sokféleképpen lehet. Van, aki hangosan bömböl, van, aki szívet szaggatóan zokog, van, akinek csak csendesen csorognak az arcán a könnyek. Ezek a bánatból, félelemből fakadó sírások. Azonban létezik a sírásnak az a formája, amikor örömkönnyek szaladnak végig az arcunkon.

Lássuk csak, mi a sírás szerepe az életünkben?

A könny nemcsak a szemet védi a kiszáradástól, vagy ha idegen anyag került bele, hanem fontos szerepe van az érzelmek elvezetésében is. Ezek a könnyek tartalmaznak fájdalomcsillapító és hangulatjavító anyagot, amelynek következtében érzünk sírás után hatalmas megkönnyebbülést.

Miért nem sírunk mások előtt?

Sírni csak az az ember képes, aki felvállalja az emberek előtt az érzelmeit. Nem törődik azzal, ha a nyílt sírás nem felel meg a társadalmi elvárásnak, vagy inkább a legtöbb ember számára nem elfogadott. A könnyeket a gyengeség jelének tartják, mert ma olyan divatos erősnek mutatkozni, mind mások előtt, mind önmagunk előtt.

„Mit gondolnak rólam, ha könnyezem?” –  mondják. Ilyenkor leginkább önmaguknak tiltják meg, mert nem fogadják el és nem engedik meg maguknak a sírás luxusát. Pedig könnyekre fakadni oly felszabadító, oly megtisztító, olyan megnyugvást hozó állapot, legyen az oka szomorúság, a félelem, vagy öröm!  Minden esetben olyan viharosan szabadulnak fel az érzelmeink, hogy túlcsordulnak a könny csatornái.

A szomorú állapotból fakadó könnyeket mindenki jól ismeri. De mit is jelentenek az örömkönnyek?

Számomra nagy mennyiségű energia-telítettséget, amelyben azt érzem, hogy ne bírom el. Legyen az egy kihívást jelentő feladat sikeres elvégzése, vagy egy találkozó sikeres lebonyolítása, amely helyzetben jelentősen kiléptem a komfortzónámból, és bebizonyosodott, hogy képes vagyok rá, és az ezt követő gyönyörű melódia, amely mélyen érint, és egy felemelő örvényben felfelé mutat utat, és arra biztat, menj, menj tovább, ez a Te Utad!

Szabadságot jelent, az elfogadás és a megengedés szabadságát, amelyben elfogadom, hogy megérintett a nagyszerű pillanat, és van bátorságom a világ felé szavak nélkül kommunikálni az érzelmeimet, amelyben megengedem másoknak, hogy velem együtt örüljenek.

„A könnycseppek olyanok, akár egy-egy titkos levél, amelyben az ember felfedi valós érzelmeit.” – üzeni Iskender Pala, török irodalomprofesszor, író.

Sírjunk csak bátran és szabadon, ahol megmutathatjuk érzelmeink mélységét, a pillanat jelentőségét, az örömünk végtelenségét!

Fotó: Pixabay.com

Oszd meg ismerőseiddel