Figyelmedbe ajánlom

Jim Collins: Jóból Kiváló

A közösségi oldalak mára a vállalkozások első számú hirdető felületeivé váltak: alacsony költséggel, sok ember érhető el. A piac változékony és rugalmas, amely nemcsak a szakmai ismereteket követeli meg a cégvezetőtől, hanem egy sor egyéb kompetenciára van szüksége, hogy tartós növekedési pályára állíthassa vállalkozását.

A könyvben az író kutatása alapján kulcsfontosságú: a fegyelem megléte. Erre a kompetenciára van szükség a vezetői gondolkodásmódban, az alkalmazottaikkal való bánásmódban, a cselekvésekben. Tapasztalatom szerint a fegyelem tudatos gondolkodást és cselekvést igényel.

Jim Collins „Jóból kiváló” című könyve azonban nemcsak a vállalkozások számára nyújt érdekes olvasmányt, hanem az egyén szintjén is átkonvertálható, megfogalmazható néhány hasznos gondolat.

Rám a legnagyobb hatást a „Sündisznó-elv” gyakorolta. Ezt az elvet mindenki saját maga számára is meg tudja fogalmazni, amely a Szenvedély – Gazdaság – Legjobbá válás közös mezőjében helyezkedik el.

Ez az elv mind a vállalkozások számára, mind az egyén számára nyújt fogódzót. Sokan élnek céltalanul, boldogtalanul tapogatóznak mindennapjaik útvesztőjében, mert nem leltek rá létük valódi értelmére.

Ha szánnak magukra egy kis időt, és az alapvető kérdésekre megkeresik a választ, megfogalmazódik a saját „Sündisznó-elvük”, amely kristálytisztán ragyog elméjükben, és azt követve már többé nem érzik magukat cél nélkülinek.

  1. Mi az a tevékenység, amelyet szívből, szenvedélyből végzek?
  2. Miben lehetek a legjobb?
  3. Mi az a tényező, amely segítségével olyan munkát végezhetek, hogy a bevételek meghaladják a kiadásaimat? Mit szükséges ehhez tennem?

Izgalmasan hangzik, nem igaz? Én már megalkottam a saját Sündisznó-elvemet.

A könyv végén feltett kérdésre, hogy valójában miért is járjuk végig fegyelmezetten ezt az utat, miért is legyünk kiválók így adja meg a választ:

„Akkor talán elérjük azt a ritka nyugalmat, amely abból táplálkozik, hogy részt vettünk valami alapvetően kitűnő dolognak a létrehozásában.”

Ezekkel a gondolatokkal ajánlom mindazok figyelmébe a könyvet, akik akár vállalkozói, akár egyéni szinten szeretnék a saját kiválóságukat felépíteni.

Oszd meg ismerőseiddel