A siker titka

A sikereket sokféleképpen éljük meg.  Van olyan siker, amelyet aprónak hívunk, vannak olyanok, amiért megharcoltunk és vannak átütő sikereink. Ezek a siker fokozatai.

Mi az oka, hogy sikerként tekintünk arra, amikor egy meghatározott célt elértünk, vagy egy bizonyos dolgot megtettünk?

Melyek azok a tényezők, amelyek hozzájárultak, hogy a befektetett energiánkat siker koronázza meg?

Vegyük sorra a siker fokozatait!

Minden, amit sikerként – legyen az apró, megharcolt, vagy átütő – vagy nem-sikerként élünk meg, értékes. Ahhoz, hogy az átütő sikert elérjük, szükség van az apró, és megharcolt sikerekre is. Ezek alapján átélhetjük az átütő siker mély, lelkünkből fakadó érzését. Ilyenkor az elért eredmény felszabadítja belsőnkből a boldog elégedettséget, és szabadjára engedi a kontroll alatt tartott tudatunkat és cselekedeteinket.

Már biztos láttatok egy elsőként célba érő sportolót, amikor tudatára ébredt az elsőségének. Az arcát az ég felé emeli, és száját boldog felkiáltás hagyja el, ’YES’, az öklével a levegőbe csap.

           Fotó: pixabay.com

Az apró sikereket hamar elérhetjük. A tetteink, amelyek idáig elvezetnek, szinte maguktól mennek, mert az előttünk lebegő cél alig karnyújtásnyira van tőlünk. Hajt bennünket a vágy, „még egy lépés, még egy lépés”, a megvalósítás felé.

Eközben megtapasztaljuk a hit erejét, bár sokan nem is veszik észre, hogy a vágy vezérelte hit milyen erős, és mekkora jelentősége van.  Örömmel fogalmazunk meg újabb célokat. Ez lehet kisebb eredmény, amelyre vágyunk, és amelyet könnyedén érünk el ismét.

A sok apró siker megerősíti hitünket és bátorságot ad. Ettől kezdve tudjuk, hogy nagyobb lélegzetvételű eredményeket is képesek vagyunk elérni. Vágyunk a képességeink, ismereteink kiterjesztésére és egyre nagyobb célokat tűzünk ki.

Szembesülünk hiányosságainkkal is, környezetünk negatív hatásaival, és azzal, hogy nagyobb erőfeszítésre van szükségünk, mint eddig. Érdemes számba venni, miről mondunk le, hogy az álom kézzelfogható valósággá váljon. Milyen dolgokról mondunk le, hogy minden figyelmünket a jövőnkre koncentrálhassuk?

Ezen a ponton sokan visszalépnek, és nem hajlandóak a komfortzónájukból – ebből a kényelmes, jól ismert helyről – kilépni.

Azok, akik a hiányosságaikra lehetőségként tekintenek, és lépnek egyet az ismeretlenbe az új tudást, vagy képességet megszerezzenek, majd a gyakorlatban kipróbálják. Felvállalják annak kockázatát, ha néha nem a megfelelő döntést hozzák, kettőt hátra lépjenek, és kezdjék újra meg újra, mint a felállni tanuló kisgyerek.

           Fotó: pixabay.com

Az új ismereteikkel, vagy az eddig elfeledett, ám életre kelt és megerősödött képességgel személyiségük új dimenziójába lépnek. Végül már a siker ajtaján kopogtatnak és belépnek, mert kitartásukkal, lobogó vágyukkal, mély hitükkel a megharcolt sikert érték el. Ők élvezik az utat, amelyet bejártak, és méltósággal mondhatják: „Megérte!”.

                       Fotó: pixabay.com

Az átütő sikerek a szenvedélyből fakadnak. Azokból a dolgokból, amelyben elmerülünk, szinte egy másik világban létezünk.  A szenvedély élményt, szabadságot, utat kínál annak, aki rálelt.

Élmény, mert lehetőségeket, megoldásokat keresünk, végső soron teremtünk, ami megdobogtatja a szívünket.

                      Fotó: pixabay.com

Szabadság, mert mi magunk döntünk, hogy a szenvedélyünknek élünk. Ez az érzés a szemünkben, sőt a lényünkön keresztül is átragyog.

Út, mert ezen keresztül járhatjuk be önmagunk birodalmát, és a vágyott cél végül beteljesül.

Mi a siker?

A szenvedély, amely légies, könnyű, szárnyaló, és amelynek eredménye önmagunkból fakadó, átütő.

              Fotó: pixabay.com
Oszd meg ismerőseiddel